06
Δεκ.
13

Για Σωματείο ενωτικό – δημιουργικό – ανοιχτό – αποτελεσματικό – αγωνιστικό. Για μια Αριστερά με συνέπεια λόγων και έργων, που δε συμβιβάζεται, δεν παίζει παιγνίδια και δε θα προσκυνά…

Κέρκυρα, Δεκέμβρης 2013

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

οι φετινές εκλογές του σωματείου για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Δ.Σ.  βρίσκουν την εκπαίδευση, τον κλάδο και γενικότερα την ελληνική κοινωνία σε μια δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης και ασταμάτητης επίθεσης του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου στα εργασιακά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού, η οποία συνοδεύεται και με ένταση της φασιστικοποίησης στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Η εξάρτηση της χώρας μας από τα ξένα κέντρα και συμφέροντα ολοένα και αυξάνεται – και – οι συνέπειες αυτής της πραγματικότητας εκφράζονται παντού, φυσικά και στον τομέα της εκπαίδευσης – παιδείας.

Ο κλάδος μας το τελευταίο διάστημα δέχτηκε απανωτά πλήγματα με τις καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, με την αύξηση του ωραρίου, με τις μειώσεις στους μισθούς, με την αξιολόγηση-χειραγώγηση, το κακόφημο «Νέο Σχολείο» των ταξικών φραγμών κλπ. Την ίδια ώρα  έχουν ανακοινωθεί κι άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα η άρση της  μονιμότητας ενώ παραμένει ως στόχος της κυβέρνησης οι μαζικές απολύσεις που θα επιφέρει και πλήρη αποδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα (και φυσικά της εκπαίδευσης).

Η δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ, ακολουθώντας της επιταγές της τρόικα (Ε.Ε.-  Ε.Κ.Τ – Δ.Ν.Τ.) και των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της Ε.Ε., στο πλαίσιο του βαθέματος της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ της χώρας, έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε ίχνος κοινωνικού κράτους και ως εκ τούτου και το δημόσιο σχολείο.

Η επιχειρούμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν είναι μια ξεκομμένη ενέργεια, ούτε μια προσπάθεια «εξορθολογισμού» του Σχολείου όπως θέλουν να μας πείσουν οι φιλο- κυβερνητικές παρατάξεις της ΕΛΜΕ. Αντίθετα, βρίσκεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής δημιουργίας ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της σταδιακής άρσης της μονιμότητας και των απολύσεων. Είναι στα ίδια πλαίσια με την κατάργηση της δυνατότητας διορισμού των αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών. Με ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι ωρομίσθιοι καθηγητές δουλεύουν ακόμα και ανασφάλιστοι, με μισθούς πείνας.

Η Πορεία Αριστερή Εκπαιδευτικών ιδρύθηκε το 2009, αναπτύσσεται και δρα πλέον πανελλαδικά, θεωρώντας ότι όπως η επίθεση που δεχόμαστε είναι σχεδιασμένη – οργανωμένη. Οργανωμένη θα πρέπει να είναι και η απάντηση.

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση που δημιουργεί η αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση, χρειάζεται μαζικός, μαχητικός, ενωτικός αγώνας, σε ρήξη με τις δυνάμεις του κατεστημένου και όσους άμεσα ή έμμεσα εξυπηρετούν  την κυρίαρχη πολιτική. Χρειάζεται πολιτική – ιδεολογική και ουσιαστική αναβάθμιση – ανασυγκρότηση στην λειτουργία και δράση των Σωματείων.

Όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια είδαμε πως οδήγησαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες είτε αυτές είχαν δεξιό, κεντρώο, είτε «αριστερό» προσωπείο, οι οποίες είτε ενωμένες ή «διασπασμένες» τελικά συμφωνούσαν στην αποκλιμάκωση των αγώνων.

Ειδικά στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας χρειάζεται μια νέα, ισχυρή φωνή και παρουσία, με δημιουργική, ενωτική – συσπειρωτική κατεύθυνση, που να προασπίζει τα συμφέροντα του συνόλου των καθηγητών, μονίμων, αναπληρωτών, ωρομισθίων κλπ., έξω από παζάρια και ευκαιριακές- καιροσκοπικές συμμαχίες. Με ανοιχτή αντίληψη και συμπεριφορά απέναντι στο κλάδο και έξω από πρακτικές παρασκηνίων, μαγειρεμάτων, «ετερόκλητων συμμαχιών» – εσωκομματικών λογαριασμών κλπ που σήμερα – δυστυχώς – κυριαρχούν και αναπαράγονται από συγκεκριμένες ομάδες και παρατάξεις, αποδυναμώνοντας τον κλάδο και κρατώντας τον αιχμάλωτο και σε συνθήκες παρακμιακού τύπου. Καμία εμπιστοσύνη σε όσους που από τη μια μιλούν για «επαναστάσεις» και εκστομίζουν «αντικαπιταλιστικές» κορώνες και από την άλλη δεν στηρίζουν ούτε στο ελάχιστο τους αγώνες των εργαζομένων, δεν προκηρύσσουν απεργίες-κινητοποιήσεις με όρους νίκης, διασπούν τεχνητά το εργατικό κίνημα. Χρειάζεται ρήξη με τις κυρίαρχες παρατάξεις που αποδυναμώνουν τον αγώνα των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πρέπει ΤΩΡΑ να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Η ευθύνη μας για το μέλλον του Δημόσιου Σχολείου είναι τεράστια. Τώρα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντισταθούμε μαζικά στη λαίλαπα των σχεδιασμών της ξένης και της εγχώριας Τρόικας. Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι άμεση, μαζική και ανυποχώρητη.

– Να σταματήσουμε την αξιολόγηση που ετοιμάζουν για τους δημόσιους υπαλλήλους και συγκεκριμένα για τους εκπαιδευτικούς.

– Να παλέψουμε ενάντια στο κύμα απολύσεων από το Δημόσιο.

– Να καταργηθεί το Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο (Ν. 4024/11).

– Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί

– Να μη δεχθούμε καμία αύξηση στο ωράριό μας.

– Καμιά νέα μείωση του μισθού μας.

– Να βγει τώρα και με δική της απόφαση η χώρα μας από τους οικονομικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ – Τρόικα.

 

clip_image002

Advertisements

0 Responses to “Για Σωματείο ενωτικό – δημιουργικό – ανοιχτό – αποτελεσματικό – αγωνιστικό. Για μια Αριστερά με συνέπεια λόγων και έργων, που δε συμβιβάζεται, δεν παίζει παιγνίδια και δε θα προσκυνά…”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Γράψε εδώ το e-mail σου για να ενημερώνεσαι αυτόματα:

Μαζί με 352 ακόμα followers

Επισκεψιμότητα

  • 7,884 Συντροφικά Clicks
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: